Internet

Zoom programı kullanımı

Online derslerde zoom cloud meeting programı nasıl kullanılır? Öğretmen ve öğrenciler için zoom kullanım rehberi. Yönetici olarak ders oluşturma veya derse katılma için izlenecek adımlar.

- Zoom uygulamasını kimler yüklemeli?
Yönetici olarak online canlı ders veya toplantı düzenlemek istiyorsanız zoom programını yüklemeli ve üye olmalısınız.

Amacınız sadece ders veya toplantıya katılmak ise zoom uygulamasını yüklemeniz veya üye olmanız gerekmez.

- Zoom uygulamasına üyelik
Zoom programını bilgisayarınıza kurmak için kendi sitesinden www.zoom.us veya
cep telefonunuza indirmek için uygulama marketinden yükleyin.

Yükledikten sonra zoom uygulamasını açın ve Sign Up Free linkini tıklayın.
Email adresi ve isim bilgisi ile üye olabilirsiniz.

- Zoom da toplantı -ders- oluşturma
1- Uygulamaya üye olduktan sonra Sign In linkini tıklayıp, e-posta adresi ve oluşturduğunuz şifre ile giriş yapabilirsiniz. Sosyal ağ veya gmail ile üye kaydı yaptıysanız giriş için sağdaki linkleri kullanın.

resim

2- Açılan sayfada New Meeting simgesine tıklayın. Böylece yeni bir toplantı oluşturdunuz.

resim

Zoom yönetici ayarları

Online ders anlatmak için Zoom uygulamasını kullanıyorsanız, yönetici ayarlarını kullanarak bazı özellikleri kapatıp, ekrana müdahaleleri engelleyebilir ve katılımcıların bazı özelliklerini sınırlandırabiliriz.

1- Katılımcıların ekran paylaşımı yapmasını engelle

Başlangıç ayarlarında katılımcıların paylaşım yapmalarına izin verilmiştir. Ancak bu her zaman istenen bir durum değildir. Katlımcıların ekran paylaşımını engellemek için;

resim

Share Screen butonunun sağında açılan menüde Advanced Sharing Options... seçeneğini tıklayın.

resim

Açılan pencerede Who can share? (kimler paylaşabilir?) özelliğinde Only Host (sadece yönetici) kutucuğunu işaretleyin.

2- Katılımcının ekrana çizim yapmasını engelle

Paylaşım ekranında çizim yaparken aynı anda katılımcılar da bir şeyler çizebilir. Katılımcının yazı ve çizim yoluyla ekrana müdahalesini engelleyebiliriz. Bunun için;

resim

Ekran paylaşımı yaptığınızda pencerenin üstündeki menüden More linkini tıklayın.

Açılan pencerede Disable participants annotation özelliğini aktif yapın.